Creëer de ideale thuiswerkplek

 Creëer de ideale thuiswerkplek

Eindelijk de stap genomen, je bent voor jezelf begonnen. Een eigen administratiebureau, een webshop gestart of als zelfstandige webdesigner aan de slag. Je hebt besloten om daarbij vanuit huis te gaan werken. Om in de buurt van het gezin te zijn of vanwege het uitsparen van reiskosten en een kantoor elders te huren. Belangrijk is wel dat je een goede en comfortabele thuiswerkplek creëert. Hoe je dat doet en waaraan je moet denken vertellen we je hier.

Zorg voor een eigen ruimte

Hoe verleidelijk ook, ga niet aan de keukentafel zitten werken. De kans dat je voortdurend wordt afgeleid is groot. Een kind dat voortdurend je aandacht vraagt, de buurvrouw die even langs komt voor een kopje koffie, de volle wasmand in het zicht met vouwgoed. Voor je het weet ben je met hele andere dingen bezig, is de werkdag alweer om en moet je ’s avonds nog aan het werk. En daarin schuilt dan meteen het andere gevaar. Probeer de balans te vinden tussen werk en privé. Dat betekent overdag aan het werk en ’s avonds tijd voor ontspanning. Heb je geen ruimte in je woning over waar je een thuiswerkkantoor kunt realiseren? Door in de woonkamer een kamerscherm of glazen wand te plaatsen creëer je toch een eigen werkhoek. Maak de afspraak met huisgenoten en anderen dat, wanneer je daar zit, je niet gestoord wilt worden.

Thuiswerkplek inrichten

Een goed bureau, bureaustoel en opbergruimte zijn natuurlijk essentieel. Zorg er daarnaast voor dat er voldoende licht is. Plaats het bureau het liefst bij een raam. Geen of weinig natuurlijk daglicht? Investeer dan in goede verlichting. Wanneer je met meerdere beeldschermen werkt is het belangrijk dat je op het bureau voldoende ruimte overhoudt voor andere zaken. Naast opbergruimte, zoals kasten, kun je ook denken aan een kastje waarop je een koffiezetapparaat en andere benodigdheden plaatst. Handig voor jezelf maar ook als je vaak relaties thuis ontvangt. Om als zelfstandige helemaal professioneel over te komen laat je koffiekopjes bedrukken met je logo. Maak de thuiswerplek gezellig met foto’s aan de wand en wat planten.

Zorg voor afwisseling

De hele dag achter je bureau zitten is niet goed. Wanneer je een telefoongesprek voert kun je daarbij staan of lopen. Zorg dat je regelmatig een pauze neemt waarbij je even de thuiswerkplek verlaat. Ook al heb je het megadruk, toch moet je af en toe even ontstressen. Een stukje wandelen, lunchen of even wat boodschappen doen helpt daarbij. Wanneer je een webshop runt kun je jouw klanten ook helpen met ontstressen. Laat stressballen bedrukken en stuur het als bedankje mee bij een geplaatste bestelling. Tot slot is het belangrijk om je werkdag op een vaste tijd te beginnen en te eindigen. Berg de boel op in de kasten, orden je bureau en neem gebruikt vaatwerk mee. Niets is zo fijn om de volgende werkdag weer te starten in een opgeruimde plek.

onlino

Related post

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.