Zo vermijd je de akelige processierups: 4 tips

 Zo vermijd je de akelige processierups: 4 tips

Processierupsen komen van nature voor in ons land en is, in tegenstelling tot de buxusmot, niet ingevoerd vanuit Azië. Processierupsen dienen als voedsel voor bepaalde vogels en insecten in veelal bosrijke gebieden. Echter buiten een bosrijke omgeving, zoals langs fietspaden, kunnen processierupsen zorgen voor behoorlijke overlast. Maar ook kunnen ze gevaarlijk zijn voor kinderen. En soms zelfs dodelijk voor dieren.

Processierupsen hebben namelijk brandharen welke door contact met de huid kunnen zorgen voor flinke huidirritatie. Maar niet alleen door direct contact met de processierups ondervind je last. Maar ook kun je door de wind in contact komen met de rondvliegende haren van de processierups. Zoals tijdens het wandelen of fietsen. Het is misschien niet altijd mogelijk om de processierups geheel te vermijden. Maar wel om alert te zijn op dit nare beestje. Voorkom contact met de processierups met onze 4 tips in dit artikel.

1: Wees alert in de processierups periode

De actieve periode van de processierups in Nederland is ongeveer van april tot juli. Vooral in de warmte is het extra opletten. Want dan gaan de processierupsen er in grote getalen op uit. Maar niet alleen in de warme periodes in ons land maar ook in de warme, zuidelijke landen zoals Spanje is het extra uitkijken voor de processierups. Bijvoorbeeld tijdens jouw (wandel- of fiets) vakantie. Zo kun je veilig wandelen zonder processierupsen.

2: Wandel altijd met goede kleding

Ga je wandelen in de bossen of in een gebied met eikenbomen, dan is het extra oppassen voor de processierups. Zo is het beter om altijd lange mouwen en een lange broek te dragen om huidcontact met de processierups te vermijden. Maar weet dat de processierups zich ook voortbeweegt over de grond dus ga niet op de grond zitten (of picknicken) vlakbij eikenbomen.

3: Let als hardloper extra goed op

Ga je regelmatig hardlopen in bijvoorbeeld een park waar eikenbomen staan? Bescherm jezelf als hardloper tegen de processierups. Kom niet in de nabijheid van eikenbomen om contact met de processierups te kunnen voorkomen. Maar blijf zoveel mogelijk op de paden. Mocht het hard waaien, kijk dan uit voor rondvliegende haartjes van de processierups. Het is dan ook voor de hardloper sterk aan te raden om een lange broek en lange mouwen te dragen. Al kan dat natuurlijk nogal warm zijn om in te hardlopen. Ook kun je ter bescherming een pet dragen tijdens het joggen.

4: Houd je hond aan de lijn

Ga je wandelen met de hond? Pas dan niet alleen zelf op voor de processierups maar bescherm ook je hond. Want honden kunnen nog meer last ondervinden van de processierups. In sommige gevallen kunnen honden zelfs heel ziek worden en overlijden. Beter houd je ten alle tijden je hond aan de lijn. Maar laat hem ook niet snuffelen op plekken in de buurt van eikenbomen.

Tenslotte, ben je met of zonder hond, aan het hardlopen of wandelen, vermijd zoveel mogelijk de gebieden waar de processierups op dat moment actief is. Al kun je jezelf al heel goed beschermen met de juiste kleding en door alert te blijven in de buurt van eikenbomen.

onlino

Related post

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.