Is online privacy belangrijk?
Steeds meer mensen beginnen zich zorgen te maken over online privacy. Als je net begint met social media, heb je misschien nog niet door hoeveel gegevens er over jou worden verzameld. Maar nu online privacy steeds meer aandacht krijgt in de media, gaan mensen er ook meer over nadenken. Weten de makers van instagram bijvoorbeeld wat jouw politieke of seksuele voorkeur is op basis van de mensen die je volgt, de foto’s die je bekijkt en hoe lang je naar elke foto kijkt? De kans is groot dat zij daar gemakkelijk achter kunnen komen. Kan een potentiële toekomstige werkgever via de Facebook van jouw vrienden privé foto’s van jou vinden? Ook dit is mogelijk. Online privacy is daarom erg belangrijk, want als je persoonlijke gegevens bij de verkeerde mensen terecht komen, kan dit jou erg schaden. Bovendien is privacy een grondrecht, dus heb je in principe ook het recht om zelf jouw gegevens te controleren.
Inhoudsopgave
Risico’s van social media
Vrijwel elk bedrijf maakt gebruik van gegevens die zij via het internet en via social media van potentiële klanten verzamelen. Instagram werkt bijvoorbeeld met een algoritme zodat je reclames krijgt te zien van dingen die jij wellicht interessant zou vinden. Zo is de kans groter dat je op de reclame klikt en ook daadwerkelijk iets gaat kopen, oftewel een conversie maakt. Online privacy betekent dat als jij als jongere dronken op een foto staat, deze foto niet jouw toekomst kan bepalen. We worden op het internet namelijk voortdurend gevolgd. Eén zo’n foto in de handen van de verkeerde kan ervoor zorgen dat een potentiële werkgever misschien liever voor een andere kandidaat kiest. Het is daarom essentieel dat je gegevens goed beschermd worden. Denk dus goed na voordat je iets post en vraag ook aan je vrienden of ze voorzichtig willen zijn met dit soort foto’s.
Je privacy beschermen
Hoe je zelf met het internet en je social media omgaat, bepaalt al veel. Let bijvoorbeeld goed op wat je post en zorg ervoor dat je accounts op social media op privé staan. Zo kan niet zomaar iedereen jouw accounts bekijken. Helaas kun je niet het volledige toezicht over je gegevens bewaren. Daarom is er de AP, oftewel de Autoriteit Persoonsgegevens. De AP stimuleert de overheid en bedrijven om zich aan de privacyregels die wij in Nederland hebben te houden. De AP controleert of mensen de privacyregels handhaven en als dit niet het geval is, wordt het afgedwongen. Zelfs met deze privacyregels krijgen bedrijven echter nog veel gegevens over mensen binnen. Vooral Google beschikt over veel informatie over ons. Google houdt bijvoorbeeld bij op welke websites je bent geweest, hoelang je op elke pagina bent geweest, en of je iets hebt gekocht. Partijen zoals vpnexpert.nl zorgen ervoor dat je privacy gewaardborgd blijft middels een vpn. Erg handig en belangrijk tegenwoordig.
Online privacy is belangrijk
Online privacy is dus erg belangrijk. Toch is het ook niet alleen maar nadelig dat bedrijven als Google en Instagram informatie van ons kunnen verkrijgen. Met de informatie die Google over zijn gebruikers verzamelt, kan Google namelijk het algoritme verbeteren. Zo kun jij sneller vinden wat je zoekt en kan Google alleen de meest relevante resultaten aanbieden. Ook Instagram gebruikt je gegevens vooral voor dingen waar je zelf ook profijt van hebt. Zo kan Instagram bijvoorbeeld zelf bepalen welke posts jij interessant zou kunnen vinden en welke niet. Ook hoef je op deze manier alleen naar relevante reclames te kijken. Zolang je ervoor zorgt dat je je accounts op privé hebt en je goed nadenkt over wat je op social media paatst, is je privacy redelijk veilig.