Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/domotiga/domotiga.nl/public/wp-content/plugins/unyson/framework/includes/option-types/typography-v2/class-fw-option-type-typography-v2.php on line 148
Anoniem surfen op het internet doe je zo - Domotiga.nl

Anoniem surfen op het internet doe je zo

 Anoniem surfen op het internet doe je zo

Online privacy is een geladen onderwerp dat vandaag de dag actueler is dan ooit. Iedereen is het erover eens dat privacy op het internet belangrijk is, maar in welke mate en hoe ver dit gaat is een polariserende vraag.

Sommigen vinden dat online privacy absoluut moet zijn, dat alles wat je doet op het internet volledig anoniem moet gebeuren, anderen vinden dat online privacy slechts in beperkte mate nodig is. De meeste internetgebruikers bevinden zich ergens in het midden. Ze aanvaarden dat het online leven een bepaalde opoffering vereist, maar houden dit toch zoveel mogelijk binnen de perken. 

Online aankopen

Nu kan je denken dat jouw gegevens niets waard zijn. Maar wist je dat al jouw gegevens steevast worden bijgehouden telkens je een online aankoop doet? Bedrijven gebruiken je gegevens om jou gepersonaliseerde reclame te sturen en je te manipuleren. Sommigen verkopen jouw gegevens zelfs door aan derden. 

Sociale media

Hetzelfde geldt voor social media. Voor bedrijven zoals Facebook en Instagram zijn jouw gegevens goud waard. Ze gebruiken die dan ook voor allerlei vage doeleinden. Je krijgt meer en meer berichten te zien die passen bij wat jij reeds hebt bekeken, of bij wat die bedrijven denken dat je moet zien. Zo kunnen ze de maatschappij in het algemeen beïnvloeden, en zelfs verkiezingen en publieke meningen sturen.

Cryptocurrency

Hiernaast zijn er nog een heleboel andere zaken die vroeger makkelijk privaat konden worden gehouden, maar nu niet meer. Denk bijvoorbeeld aan cryptocurrency, digitale munteenheden waarvan een van de grootste kenmerken was dat de transacties ervan anoniem verlopen. Dat is nu standaard niet meer het geval. 

Tegenwoordig moet je bij vrijwel alle crypto brokers jouw persoonlijke gegevens indienen. In de toekomst zullen die zelfs aan de belastingdienst worden doorgegeven. Als je cryptotransacties verborgen wil houden, zal je dus extra acties moeten ondernemen.

Anoniem surfen

Kortom, of je nu gewoon voor je plezier wat aan het surfen bent, op social media actief bent, online zaken wil aankopen of bepaalde dingen wil downloaden, moeite steken in het privé houden jouw gegevens is belangrijk.

In dit artikel leggen we je uit hoe je anoniem kunt surfen op het internet, zodat je je online privacy zo goed mogelijk kunt waarborgen. 

1. Het incognitovenster

De eerste en meest eenvoudige manier is simpelweg alleen surfen via een incognitovenster van je browser. Incognito surfen of “private browsing” betekent dat je in een browser zoals Google Chrome, Apple Safari of Mozilla Firefox een speciale tab opent waarin de browser een tijdelijke sessie opstart, volledig geïsoleerd van de hoofdbrowser en alle data die daarop staat. 

Je geschiedenis wordt niet opgeslagen en alle cookies en trackers die je verzamelt tijdens het surfen worden na de sessie verwijderd.

Een incognitovenster is een makkelijke optie, maar het is geen garantie dat je niet zal worden gevolgd door bepaalde websites of je internetprovider. Er is een kans dat er sporen van je internetgebruik achterblijven door beveiligingshiaten in de browser, via je operating system of door kwaadaardige add-ons in de browser zelf.

2. TOR browser

Bepaalde internetbrowsers hebben van online privacy hun kenmerk gemaakt. Ze bieden een betere vorm van gegevensbescherming dan gewoon een incognitovenster bij de meer conventionele browsers. 

Het meest bekende en wellicht beste voorbeeld is de TOR browser. TOR staat voor The Onion Router, en verwijst naar de meerdere lagen van beveiliging die het aan gebruikers geeft. TOR maakt je internetverkeer volledig anoniem door het via hun eigen netwerk te sluizen.

De browser maakt eerst een verbinding met een willekeurige server (van eender waar ter wereld), gaat dan naar nog een andere willekeurige server, en verbind je dan pas met de website. Het hele proces gaat in een aantal stappen, waardoor het trager, maar ook veiliger en meer anoniem is.

TOR wordt echter geblokkeerd door een aantal prominente websites. Als je in een land zoals China woont is de browser gebruiken zelfs volledig illegaal. TOR biedt daarnaast geen perfecte beveiliging en het kan gehackt worden, maar enkel door heel getalenteerde hackers. 

Dat gezegd zijnde, is het voor de meeste mensen een ideale en gratis manier om hun internetverkeer anoniem te houden.  

3. Een VPN

Tot slot komen we bij de derde optie en wellicht beste om je online privacy te waarborgen. Een VPN is een Virtueel Particulier Netwerk. Het geeft je online privacy en anonimiteit door een openbare internetverbinding om te zetten in een privé-netwerk. Jouw IP-adres wordt gemaskeerd zodat je online acties niet getraceerd kunnen worden.

Een VPN geeft je een veilige en versleutelde verbinding. Je kan dus niet alleen anoniem surfen, maar je kan dit ook nog eens veiliger doen, zonder angst dat je gegevens worden onderschept of dat je gehackt zal worden.

Het enige nadeel van een VPN is dat dit doorgaans niet gratis is. Als je een kwalitatief VPN wilt, zal je hiervoor moeten betalen. Voor de doorsnee internetgebruiker die niet erg bezig is met online privacy, is dit niet echt nodig. Gewoon gebruikmaken van de TOR browser is al meer dan voldoende.

Als je echter een online bedrijf hebt, vaak online transacties uitvoert of gewoon van online privacy een prioriteit wil maken, dan is een VPN zeker aangeraden.

Lilian

Related post

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.