Slim bouwen steeds belangrijker, maar ook duurzamer
Slim bouwen wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Zo kan tijd worden bespaard en dus ook geld. Met slim bouwen wordt er gebruikgemaakt van de nieuwste technologieën zoals virtual reality, maar ook prefab bouwen behoort tot het slimme bouwen. Bovendien moet er tijdens het slimme bouwen ook worden stilgestaan bij het milieu. Hierdoor gaan slim bouwen én duurzaam bouwen eigenlijk hand in hand samen. Hieronder lees je meer over beide onderwerpen.
Inhoudsopgave
Bespaar tijd en geld
Zoals net al werd benoemd zal slim bouwen ervoor zorgen dat er tijd en geld wordt bespaard. Denk bijvoorbeeld aan virtual reality: wanneer mensen een huis willen bouwen, kunnen ze via virtual reality alvast het ontwerp van hun huis zien. Als er nog wat veranderd moet worden aan het ontwerp kan dat snel worden aangepast voordat de bouw daadwerkelijk gaat beginnen. Dat is erg handig, want zo kan er tijd, geld en mankracht worden bespaard.
Schenk aandacht aan het milieu
Bovendien wordt er ook gedacht aan het milieu. Er wordt namelijk stilgestaan bij het gebruik van materialen. De voorkeur gaat uit naar duurzame bouwmaterialen, zoals bamboe of gerecycelde materialen. Met duurzame bouwmaterialen put je de aarde zo min mogelijk uit. Het hergebruiken van bouwmaterialen valt daarom in het straatje van circulair bouwen, net als herbruikbare bronnen.
Natuurinclusief bouwen
Een andere manier van slim én duurzaam bouwen is natuurinclusief bouwen. Met natuurinclusief bouwen wordt de biodiversiteit behouden. Zo kun je denken aan producten van Unitura: vleermuistillen die in wijken worden geplaatst, of broedplaatsen voor huismussen die worden gemetseld in de gevels van nieuwbouwwoningen. Hierdoor kunnen de dieren ongestoord leven. Maar daar blijft het niet alleen bij. Ook groene daken, groene gevels en groene tuinen horen tot het begrip natuurinclusief bouwen.
Kies voor groen
Maar, waarom is dit duurzaam? Nou, wanneer we met z’n allen kiezen voor meer groen zal de aarde minder snel opwarmen. Denk alleen al aan het feit dat jouw gevel heet wordt in de zomer, of dat de grijze tegels in jouw tuin té warm zijn om op te kunnen lopen. Stel je eens voor dat deze gevel vol zit met muurplanten, of de tegels in jouw tuin plaatsmaken voor grasmatten. Hoe heerlijk koel zal dat wel niet zijn? En als iedereen dat doet, zal de wijk langzaamaan een stuk koeler worden. Daarom wordt het ook enorm belangrijk dat er in nieuwbouwwijken gedacht wordt aan parken en borders. Bovendien is dit ook nog eens heel aantrekkelijk voor de mens: wie wil er nou niet in de buurt van een park wonen?