Veilig werken vanuit je thuiskantoor

 Veilig werken vanuit je thuiskantoor

Thuiswerken is tegenwoordig een bekend begrip. Mede door de coronacrisis is het niet meer vanzelfsprekend dat je vijf dagen per week op kantoor werkt. Dat bijna de hele bevolking thuis werkt, is voor cybercriminelen heel aantrekkelijk. Daarom is het belangrijk dat je veilig werkt vanuit huis. Maar hoe doe je dat?

Thuiskantoor

Voordat je met de veiligheid aan de slag gaat, is het verstandig om van je kantoor een comfortabele plek te maken. Het is belangrijk voor je houding om een prettig bureau met een ergonomische stoel neer te zetten. Zo werk je productiever. Daarnaast is genoeg licht heel belangrijk voor je energiepeil. Zorg er dus voor dat je in een ruimte zit met genoeg ramen en goede raamdecoratie van Veneta.com. Shutters of jaloezien in combinatie met een in between zijn geschikte raambekleding voor in een werkruimte. Je creëert hiermee een fijne balans tussen privacy en genoeg lichtinval. Ook kun je shutters en jaloezieën steeds aanpassen aan de stand van de zon. Zo voorkom je dat de zon in je gezicht of op je beeldscherm schijnt. Zet dan je benodigde apparatuur neer zoals een printer en computerscherm en je bent klaar om de veiligheid helemaal in orde te maken!

Updaten van software

Een simpele stap die veel problemen kan voorkomen is het updaten van je software. Vaak worden er kwetsbaarheden of bugs gevonden in software. Door deze foutjes kan het zijn dat de software niet meer goed werkt. Hier maken cybercriminelen misbruik van. Het wordt voor hen namelijk makkelijker om toegang te krijgen tot je laptop en zo persoonlijke informatie te hacken. Vaak zijn softwarebouwers hierop voorbereid en komen zij met nieuwe updates. Update dus altijd je software als dit mogelijk is. Het helpt ook om automatische updates in te stellen op je laptop, zo vergeet je het minder snel!

Wachtwoorden

Het is ontzettend belangrijk dat je wachtwoorden sterk zijn. Hoe makkelijker je wachtwoord, hoe makkelijker het is voor een hacker om binnen te komen. Gezichtsherkenning of vingerprint wachtwoorden zijn slim om aan te zetten waar mogelijk. Deze zijn moeilijker te hacken. Het is belangrijk dat je voor elke website of ieder account een ander wachtwoord instelt. Als je denkt dat dit veel te lastig is om te onthouden, gebruik dan een wachtwoordmanager. Deze creëert lastige wachtwoorden voor je en onthoud ze wanneer je inlogt bij de desbetreffende website of account. Dit klinkt misschien onveilig, maar deze wachtwoordmanager is alleen te openen met een hoofdwachtwoord en tweestapsverificatie. Zeker een tip, dus!

Pas op voor bedriegers

Pas op voor bedriegers. Dit is een van de belangrijkste tips voor thuiswerkers. Vooral in een tijd als deze, waarin bijna de hele bevolking thuiswerkt, zijn veel cybercriminelen hard aan het werk. Kwaadwillenden proberen belangrijke gegevens van werknemers te hacken om zo toegang te krijgen tot bedrijfsinformatie. Dit doen zij via een ‘phishing mail’ of een telefoontje. De mail en afzender lijken op het eerste oog misschien van een betrouwbare afzender te zijn, maar het tegendeel is waar. Check altijd het e-mailadres van de afzender, meestal is dit een vreemd e-mailadres bij phishing mails. Klik dan ook zeker niet op de link in de e-mail. Dit geldt ook voor neptelefoontjes. Wees altijd alert als er naar gevoelige informatie wordt gevraagd.

onlino

Related post

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.