Zo vervoer jij jouw kind veilig in de auto

 Zo vervoer jij jouw kind veilig in de auto

Het is een spannend moment wanneer jij voor de eerste keer jouw kleine meeneemt in de auto. Ook moet je natuurlijk rekening houden met een aantal zaken, maar het allerbelangrijkste is dat jouw kind veilig in de auto zit. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Hieronder leggen wij jou uit waar je op moet letten.

Veilig autostoeltje

De kans op een ongeluk is groter wanneer jouw kind niet in een autostoeltje zit. De allereerste stap is dus het aanschaffen van een geschikt autostoeltje. Volgens de wet moet iedereen die kleiner is dan 1,35 meter vervoerd worden in een autostoeltje dat is goedgekeurd. Zo’n stoel moet namelijk aan bepaalde Europese veiligheidseisen voldoen. Je kunt deze veiligheidseisen zien door naar het oranje label te kijken op het stoeltje: staat daar ECE 44/03 of 44/04 op? Dan is het stoeltje goedgekeurd, evenals stoeltjes van het type i-Size. Deze stoeltjes beschermen kinderen tot vijftien maanden die achterwaarts vervoerd moeten worden.

Bevestiging

Je kunt jouw kindje op twee manieren vervoeren in de auto: achter in de auto of voor in de auto. Wel is tegen de rijrichting in de meest veilige manier voor baby’s. Let er dan wel op dat de airbag is uitgeschakeld. Wanneer jouw kindje een plek heeft gekregen in de auto is het belangrijk dat je het stoeltje goed bevestigt. Dit doe je aan de hand van de gordels van de auto. De meeste auto’s zijn voorzien van een Isofix-systeem: een bevestigingssysteem waarmee je snel en veilig een autostoeltje kunt bevestigen. Dit is een veilig systeem en gelukkig zijn de meeste nieuwe auto’s voorzien van dit systeem. In 2012 was het namelijk al verplicht om auto’s te produceren met het Isofix-systeem.

Een goede voorbereiding

Heb je een lange reis voor de boeg? Dan is het belangrijk dat je de nodige voorbereidingen treft, voor zowel jouzelf als voor de baby. Zo moet jouw kindje genoeg eten en drinken tot zijn beschikking hebben. Vergeet dus vooral de melkpoedertoren niet, evenals het babyflesje en het voedingskussen. Daarnaast moet je natuurlijk genoeg luiers op voorraad hebben voor als jouw kindje zijn behoefte heeft gedaan. Zorg er ook voor dat je een alternatief hebt verzonnen voor de luieremmer, want die heb je natuurlijk niet bij de hand in de auto. Het meenemen van jouw baby op pad is natuurlijk leuk, maar het brengt ook de nodige voorbereidingen met zich mee.

Hier moet je op letten

Allereerst is het belangrijk dat je een nieuw autostoeltje koopt. Je weet bij een tweedehands autostoeltje namelijk niet wat er mee gebeurd is. Het stoeltje kan namelijk aan de binnenkant beschadigd zijn zonder dat je dit ziet aan de buitenkant. Bovendien moet het formaat van het stoeltje passen bij de leeftijd van jouw kind. Daarnaast moet je de airbags uitschakelen wanneer jij jouw kindje op de passagiersstoel vervoert. Als dit niet mogelijk is kun je het stoeltje beter op de achterbank zetten. Last but not least moet je altijd de veiligheidsinstructies opvolgen van de fabrikant van het autostoeltje.

Lilian

Related post

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.